Pijn aan het hielbeen wordt in de volksmond vaak hielspoor genoemd. Klopt dit wel? Bij veel mensen is er sprake van een peesplaat ontsteking (Fasciitis Plantaris). Beide diagnoses vinden zich precies op dezelfde locatie plaats en hebben dezelfde symptomen, maar wat is nu precies het verschil?
De plantaire fascie, ook de peesplaat genoemd, begint aan de onderzijde van het hielbeen (mediale tuberculum calcaneus) en loopt naar de kopjes van de voorvoet (proximale phalanges). De functie bestaat onder ander uit het ondersteunen van de voetboog en het opvangen van schokken. Als er spraken is van een ontsteking spreken we van een fasciitis plantaris.
Wist je dat veel mensen een hielspoor hebben zonder er last van te hebben? Een hielspoor betekent eigenlijk dat er verkalking is ontstaan in de peesplaat ter hoogte van het hielbeen. Deze verkalking kan dus een ontsteking veroorzaken, wat overeenkomt met de klachten bij een fasciitis plantaris. Een hielspoor is te diagnosticeren door middel van een röntgenfoto of echo.
Zoals eerder genoemd zijn de symptomen voor zowel hielspoor als fasciitis plantair hetzelfde. Herken je een van de onderstaande symptomen?
Overbelasting is vaak de oorzaak van klachten aan de peesplaat. Er zijn een aantal factoren wat de klachten eerder kunnen veroorzaken:
De klacht kan wegtrekken als men rust neemt. Is dit niet het geval? Hier heb ik 3 tips wat je zelf kunt doen tegen deze hardnekkige klacht:
Wat als deze tips niet helpen? Geen paniek! Hielspoor wordt dagelijks in de praktijk gezien en is goed te behandelen. Een eerste behandeling kan bestaan uit mobilisatie/manuele therapie, taping en een schoenadvies. Als de klacht vaker terug keert of hardnekkig is, dan kunnen steunzolen worden toegepast om de stand van de voeten aan te passen.
Neem contact op met Podotherapie Krook. Wij helpen je graag verder!