Symptomen van hielspoor en peesplaatontsteking
Heb je last van scherpe, stekende pijn bij het opstaan of na een lange tijd zitten? Dit kan duiden op een aandoening van de peesplaat, zoals hielspoor of fasciitis plantaris (peesplaatontsteking). De pijn neemt vaak af met beweging, maar kan weer toenemen bij overbelasting. Soms kunnen ook zwelling of warmte optreden, wat wijst op ontstekingsverschijnselen.
Oorzaken van klachten aan de peesplaat
De meest voorkomende oorzaak van klachten aan de peesplaat is overbelasting. Verschillende factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van deze klachten, waaronder:
Afwijkende voetstand: Een platte of holle voet kan extra rek op de peesplaat zetten, wat irritatie veroorzaakt.
Te slap schoeisel: Slechte of onvoldoende steun in de schoenen kan de klachten verergeren.
Overgewicht: Extra gewicht verhoogt de druk op de peesplaat.
Te korte kuitspieren: Spanning in de kuitspieren kan bijdragen aan een overbelasting van de peesplaat.

Behandeling van hielspoor of peesplaatontsteking
In veel gevallen trekt de klacht weg met rust. Als dit niet het geval is, zijn hier drie tips om de pijn te verlichten:
1. Pas je schoenen aan: Kies voor schoenen met een stevige hielkap, demping en een lichte hak. Vermijd platte of te zachte schoenen.
2. Voer rekoefeningen uit: Rek zowel de kuitspieren als de peesplaat om de spanning te verlichten. Vul het contactformulier in als je een overzicht van de oefeningen gratis wilt ontvangen.
3. Koelen met ijs: Breng ijs aan na intensieve activiteiten of bij hevige pijn om ontstekingen te verminderen.

Wat als deze tips niet helpen?
Maak je geen zorgen! Hielspoor komt vaak voor en is goed te behandelen. Een eerste behandeling kan bestaan uit mobilisatie- of manuele therapie, taping en een schoenadvies. Bij hardnekkige klachten kunnen steunzolen helpen om de voetstand te corrigeren.
De plantaire fascie
De plantaire fascie, of peesplaat, is een belangrijke structuur die de voetboog ondersteunt en schokken opneemt. Bij ontsteking spreken we van fasciitis plantaris, wat kan leiden tot pijn in de hiel.
Wat is hielspoor
Wist je dat veel mensen een hielspoor hebben zonder er last van te hebben? Hielspoor is eigenlijk een verkalking in de peesplaat ter hoogte van het hielbeen, wat kan leiden tot ontsteking en de klachten die we kennen van fasciitis plantaris. Een hielspoor wordt vaak gediagnosticeerd door middel van een röntgenfoto of echo.
Wanneer moet je actie ondernemen?
Als je hielpijn aanhoudt of verergert, is het verstandig om een podotherapeut te raadplegen. Bij Podotherapie Krook wordt de oorzaak van je klachten grondig onderzocht, waarna een persoonlijk behandelplan wordt opgesteld.
Tips tegen hielspoor of peesplaatontsteking
Neem rust: Probeer overbelasting te vermijden door lange afstanden op harde oppervlakken te vermijden.
Reguleer je gewicht: Vermijd te snel afvallen, omdat dit kan leiden tot overbelasting. Kies voor alternatieve sporten zoals fietsen of zwemmen.
Kies voor stevigere schoenen: Vermijd platte of te zachte schoenen en kies voor een stevigere schoen met een zachte hak.
Voer rekoefeningen uit: Rek zowel de peesplaat als de kuitspieren en probeer een balletje onder de voet te rollen om de doorbloeding te stimuleren. oplossing.
Als je meer informatie wilt of een afspraak wilt maken, neem dan gerust contact op met Podotherapie Krook. Wij helpen je graag verder!
