Last van enkelpijn zonder zwelling? Oorzaken en oplossingen voor pijn zonder aanleiding

Jeroen Krook Podotherapie

Het kan behoorlijk frustrerend zijn: pijn in uw enkel zonder dat er sprake is van zwelling of een duidelijke aanleiding, zoals een blessure. U vraagt zich misschien af waar deze pijn vandaan komt en wat u eraan kunt doen. Gelukkig zijn er verschillende mogelijke oorzaken voor deze klachten en de juiste behandeling kan verlichting bieden. We leggen het graag uit!

Mogelijke oorzaken van enkelpijn zonder zwelling

1. Tendonitis

Een van de meest voorkomende oorzaken van enkelpijn zonder zwelling is tendonitis, een ontsteking van de pezen die de enkel ondersteunen. Dit kan worden veroorzaakt door overbelasting, zoals intensief sporten of veel wandelen op oneffen terrein. Vooral de peroneus pees aan de buitenkant van de enkel kan hierdoor geïrriteerd raken, wat pijn oplevert zonder zichtbare zwelling​(

Jeroen voet analyseren bewegingen en vorm

2. Artritis

Hoewel artritis vaak geassocieerd wordt met zwelling, kan het in de vroege stadia enkel pijn veroorzaken zonder zichtbare symptomen aan de buitenkant. Dit komt doordat artritis het kraakbeen in de gewrichten aantast, wat leidt tot pijn en stijfheid, vooral bij ouderdom.

3. Instabiliteit van de enkel

Wanneer de ligamenten in de enkel verzwakt zijn of niet goed meer functioneren, kan dit leiden tot chronische instabiliteit. U kunt het gevoel hebben dat uw enkel “doorzakt” tijdens het lopen, wat pijn veroorzaakt zonder dat er sprake is van zwelling​.

Steunzolen op maat

4. Tarsaal tunnel syndroom

Dit is een zenuwbeknelling aan de binnenkant van de enkel die brandende of schietende pijn kan veroorzaken. Deze pijn is vaak ‘s nachts erger, maar er is geen zwelling zichtbaar​.

5. Stressfracturen

Hoewel stressfracturen vaak met zwelling gepaard gaan, kunnen er in de vroege stadia enkel pijnklachten zijn zonder zichtbare zwelling. Deze kleine breuken ontstaan door herhaalde belasting, bijvoorbeeld bij hardlopers.

Mogelijke oorzaken van enkelpijn zonder zwelling

1. Pijn aan de buitenkant van de enkel, vooral bij bewegen of belasten.
2. Stijfheid in de enkel, vooral in de ochtend.
3. Gevoeligheid of pijn zonder duidelijke oorzaak.
4. Het gevoel dat de enkel instabiel is of kan doorzakken.

Behandeling en de rol van podotherapie bij enkel pijn zonder duidelijke aanleiding

Als u last heeft van enkelpijn zonder zwelling, is het verstandig om dit niet te negeren. Podotherapie kan hierbij een cruciale rol spelen. Bij Podotherapie Krook kijken we niet alleen naar de symptomen, maar analyseren we ook de onderliggende oorzaken van de pijn.

Een podotherapeut kan bijvoorbeeld podologische zolen op maat laten maken, om uw voet en enkel beter te ondersteunen. Dit kan vooral helpen bij klachten door overbelasting of instabiliteit. Daarnaast bieden we gerichte oefeningen aan om de spieren en ligamenten rondom de enkel te versterken en zo verdere blessures te voorkomen.

Als u last heeft van ernstige pijn of als de klachten blijven aanhouden, kunnen we geavanceerde behandelingen voorstellen zoals het aanpassen van uw schoenen, het gebruik van braces, of zelfs verwijzing naar een specialist voor verdere diagnostiek.

Wat kunt u zelf doen?

Naast professionele behandelingen zijn er ook een paar eenvoudige dingen die u thuis kunt proberen:

  • Rust: Vermijd activiteiten die de enkel belasten.
  • IJs: Breng ijs aan om pijn en mogelijke ontsteking te verminderen. 
  • Verhoog: Houd uw enkel omhoog om de druk te verlichten. 
  •  

Heeft u last van enkelpijn zonder zwelling? Maak dan vandaag nog een afspraak bij Podotherapie Krook. Samen zoeken we naar de oorzaak van uw klachten en bieden we een passende oplossing.

podotherapie behandeling

Afspraak maken?